Kongres sedunia E.I. diadakan setiap empat tahun dan kali ini, ia berlangsung di Ottawa, Kanada. Tema pada kali ini adalah “Bersatu demi Pendidikan Berkualiti dan Bermutu untuk Dunia yang Semakin Maju”. Kongres ini dihadiri oleh 764 delegasi dan 388 pemerhati dari seluruh pelusuk dunia. Kongres ini dihadiri oleh Setiausaha Agung MAE, En P Ramanathan.

Satu resolusi yang diterima oleh kongres adalah berhubung Penswastaan dan Bisnes Pendidikan. Resolusi tersebut mengambil maklum bahawa penswastaan pendidikan telah berkembang dengan rancak serta menyumbang kepada ketidakadilan dalam pendidikan. Hal ini, telah menimbulkan persaingan dan tidak mengujudkan persekitaran pembelajaran yang sihat. Resolusi menyeru lembaga EI mengumpul dan menghebahkan maklumat tentang pihak pendidikan swasta serta membangunkan strategi maklumbalas global terhadap kerajaan, dan melancarkan kempen global sebagai tindakbalas terhadap pembekal luar (outsourcing).

Resolusi yang lain adalah berkaitan dengan Persetujuan Bisnes, Penglibatan Komuniti, Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Hak Pelajar Kurang Upaya dan Guru serta sokongan terhadap masalah pembelajaran. Persekitaran berkualiti untuk pengajaran dan pembelajaran.

(Laporan penuh boleh diperolehi di www.ei.ie.org)

EI President, Susan Hopgood

Please follow and like us: